EESTI

sTARTUp Day 2019 – Baltikumi suurim ettevõtlusfestival Tartus

23.-25. jaanuaril toimus Tartus sTARTUp Day 2019 ehk Baltikumi suurim äri- ja ettevõtlusfestival. Festivali ja selle kõrvalüritusi külastas kolme päeva jooksul ligi 3900 külastajat.

sTARTUp Day ärifestival on kohaliku ettevõtlusmaastiku tippsündmus, mida korraldavad MTÜ sTARTUpDay alt üheskoos seitse erinevat organisatsiooni: Tartu linn, Tartu Ülikool, Tartu Teaduspark, Tartu Loomemajanduskeskus, Tartu Biotehnoloogia park, Tartu Ärinõuandla ja .Contriber. See kogukond ja üritus pälvisid ka “Koostegijad 2018” tiitli Startup Estonialt.

Tartu Teaduspark, kes vastutas terve ürituse programmi kooostamise eest, tõi koostöös ESA BIC Estonia äriinkubaatoriga lavale muuhulgas esimese ning ainsa Rootsi astronaudi Christer Fuglesangi, kelle ettekanne tekitas osalejates palju elevust ning jäi meelde detailirohkuse ja siirusega. Lisaks oli Teaduspargil au võõrustada kahte investorit, kellel on pikaajaline kogemus kosmosetehnoloogia ettevõtetega.
Laval arutleti veel idufirmade ja traditsiooniliste ettevõtete koostöö, teaduspõhise ettevõtluse, biotehnoloogia, targa linna, turunduse ja töökultuuri teemadel. Näiteks jagas mängutööstuse legend Peter Vesterbacka nii pealaval kui SPARK Demo’s toimunud networking üritusel oma visiooni, kuidas Helsingi-Tallinna tunneli ehitamine tuleviku kasvu võimaldab ning samuti oma hariduse globaalse parandamise plaani. Astronaut Christer Fuglesang andis lisaks täpsele ülevaatele oma teekonnast kosmosesse ka uusi ideid ettevõtjatele ja teadlastele. Ta usub, et kosmose hotellid on reaalsus 10-15 aasta pärast, samas puudub kosmoses võimalus teha sooja sööki ning ka pesemine on null gravitatsiooni tingimustes võimatu. Tulevasi kosmosemissioone ja -reise silmas pidades ootab nende väljakutsete lahendajaid kopsakas teenistus.
Lisaks lavaprogrammile toimusid praktilised seminarid, äriideede võistlused, networking üritused ja peod. Lisaks oli festivalil hiiglaslik demoala, kus nii ettevõtted kui idufirmad tutvustasid oma tooteid ja tehnoloogiaid.

Tartu Teaduspark oli demoalal väljas oma boksiga, kus tutvustas oma olulisemaid tegevusi SPARK Demo ja (kosmose) inkubatsiooniprogrammi. Teaduspargi #homeofbusiness ehk ettevõtluse kodu boksis oli täpiks i peal Tarmeko Pehmemööbel OÜ ülimugavad diivanid ja Regio Tartu kaardiga lauad. Koduselt kutsuvas keskkonnas kohtusime nii olemasolevate kui ka uute koostööpartneritega.
ESA BIC Estonia äriinkubaatori tiimid PowerUp Energy Technologies ja Precision Navigation System said võimaluse pitch’ida investoritele.   PowerUp Energy Technology tõi koju ka kaks eriauhinda – rahaline preemia United Angels VC’lt ja juriidilise nõustamise teenused Sorainenilt. Tartu Teaduspargi projektipartnerid Enterprise Europe Network programmist tulid Saksamaalt koos mitmete startup’idega, kes olid väga rahul üritusel sõlmitud kontaktide hulga ja kvaliteediga.

sTARTUp Day ärifestivalil oli külalisi mitmest riigist – Lätist, Saksamaalt, Soomest, Ukrainast, USA-st, Leedust, Indiast, Jaapanist kui ka UK-st. Kõigi koostööpartneritega kohtume samas kohas ka järgmisel aastal – sTARTUp Day 2020 leiab aset 29.-31. jaanuar 2020! Ülisoodsad piletid on juba müügis.

Kadri Arrak
Tartu Teaduspark SA
Turundus- ja kommunikatsioonijuht