EESTI

Goswift e-piirijärjekorra süsteem tunnistati world summit award´i rahvuslikus eelvoorus parimaks e-valitsemise teenuseks aastal 2013

19. aprillil kuulutati Eesti infoühiskonna konverentsil pidulikult välja konkursi „Eesti parim e-teenus 2013“ võitjad. E-valitsemise kategoorias kuulutati võitjaks GoSwift’i e-piirijärjekorra süsteem. Auhinda käisid vastu võtmas GoSwift OÜ juht Hannes Plinte ja Eesti Siseministeeriumi migratsiooni- ja piirivalvepoliitika osakonna juhataja asetäitja piirivalveasjade alal Rando Kruusmaa.

Žürii esimehe Katri Ristali sõnul laekus konkursile kokku 77 tööd ning tänavune võitjate tase oli väga tugev. Eesti Riigi Infosüsteemi Amet (www.ria.ee) korraldab iga kahe aasta tagant konkursi, et välja selgitada viimastel aastatel loodud Eesti parimad e-teenused. Sel aastal toimus konkurss juba viiendat korda ja kandis nime „Eesti parim e-teenus 2013“.

Konkursi eesmärk on tutvustada innovatiivseid e-teenuseid ja e-lahendusi, aga ka nende tellijaid ja tootjaid nii avalikus, era- kui ka mittetulundussektoris. Konkursile esitatud e-teenuste seast valitakse välja võitjad seitsmes kategoorias ning peavõitja. Omas kategoorias võitjad esindavad Eestit rahvusvahelisel e-teenuste konkursil World Summit Award ( www.wsis-award.org ). Žürii lähtus hindamisel järgmistest kriteeriumitest: teenuse olulisus ja mõju, teenuse kvaliteet, teenuse uuenduslikkus ja teenuse jätkusuutlikkus.

Tänavuse konkursi e-valitsemise kategooria võitja GoSwift OÜ juhi Hannes Plinte sõnul on GoSwift’ist saamas uus piiriületuse standard kogu regioonis, sest selle vastu tunnevad aktiivselt huvi veel mitmed riigid. Leedu Vabariik võtab GoSwift’i süsteemi kasutusele alates 2013 aasta juunist Leedu-Venemaa ja Leedu-Valgevene maanteede piiripunktides. Eestis-Venemaa maanteepiiril on GoSwift sõidukite piirijärjekordi opereerinud tänaseks pea 2 aastat. Lisaks Eesti-Venemaa suunale on Goswifti e-piirijärjekorra süsteem edukalt juurutatud ka Venemaa-Eesti suunal, Kunichina Gora – Koidula piiripunktis.

GoSwifti e-piirijärjekorra süsteem on välja töötanud Eestis Siseministeeriumi tellimisel 2011 aastal Girf OÜ (praegune GoSwift OÜ) ning Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni koostöös.