EESTI

Euroopa Komisjon rahastab Eesti idufirma SprayPrinter’i tootearendust

Euroopa Komisjon otsustas 2016. aastal toetada SprayPrinter OÜ tootearendust SME Instrumendi meetme raames 50 000 euroga. Esialgne toetus oli mõeldud SprayPrinter’i ärimudeli valideerimiseks ning nüüd on ettevõttel võimalus taotleda samast meetmest rohkem kui kahe miljoni euro suurust toetust edasiseks tootearenduseks. SprayPrinter’it nõustas eduka taotluse koostamisel Baltic Innovation Agency, üks Enterprise Europe Network’i Eesti partneritest.

SprayPrinter asutati alles 2015. aasta lõpus, kuid nüüdseks on nende meeskond välja arendanud oma esimese toote – innovaatilise juhtmevaba printeri, millega saab trükkida mistahes pildi SprayPrinter’i seadme, spreivärvi ja nutitelefoni abiga otse seinapinnale. Ettevõtte areng on olnud tormiline – esimeseks suureks edusammuks oli Prototroni võistluse võitmine, kuid sellele järgnesid juba „Ajujahi“ võit ning edukad Indiegogo ja Kickstarter ühisrahastuskampaaniad. 2016. aasta lõpus jõuti ka oma esimese toote turustamiseni – oma isikliku SprayPrinter’i said kätte kunstihuvilised ja kodukujundajad 42 riigist üle terve maailma.

Olulist rolli SprayPrinter’i arengus on mänginud kindlasti ka SME Instrumendi esimese faasi projekt. Nimelt sai poole aasta jooksul selgemaks ettevõtte tehnoloogiline, äriline ja turupotentsiaal, näiteks viidi toote paremaks positsioneerimiseks läbi detailne turu- ja konkurentsiuuring, uuriti tootearenduse eesmärgil (potentsiaalsete) klientide arvamusi ja hinnanguid, küsiti oma ala ekspertide nõu ettevõtte strateegia ja ärimudeli täpsustamiseks ning koostati arendusplaan edasisteks sammudeks. Kõigi tegevuste tulemusena valmis teostatavusuuring koos uuendatud äriplaaniga, mis on aluseks teise faasi sisenemiseks. Põhiline arendustöö jääb aga loodetavasti positiivse rahastusotsusega teise faasi projekti, mille tulemusena peaks ettevõte olema valmis oma toodet skaleerima.

SprayPrinter’i tööpõhimõte. Allikas: sprayprinter.com

SME Instrument on Horisont 2020 rahastusprogrammi raames pakutav meede, mida saavad väike- ja keskmise suurusega ettevõtjad (VKEd) taotleda aastatel 2014–2020. Selle aja jooksul on Euroopa Komisjon võtnud eesmärgiks toetada VKEsid uuenduslike äriideede edasiarendamisel ja vastavate toodete-teenuste turuletoomisel ühtekokku rohkem kui 2,8 miljardi euroga. Alanud aasta eelarveks on aga pea 438 miljonit eurot, mille nimel võistlevad innovaatilised VKEd üle kogu Euroopa.

Meetme loogika on üles ehitatud kahele põhifaasile, kuhu saab taotlust esitada neli korda aastas. Alustada võib seejuures nii esimesest faasist kui kandideerida kohe ka teise faasi, kuid positiivse rahastusotsuse tõenäosus teises faasis suureneb ca 5%-lt 9%-ni, kui läbida eelnevalt esimene faas. Seejuures saab esimeses faasis teostatavusuuringu läbiviimiseks ja äripotentsiaali uurimiseks taotleda 50 000 eurot ning teises faasis arendustööks ja testimiseks ning toote-teenuse turuvalmiduseni viimiseks 0,5–2,5 miljonit eurot. Taotluse pikkuseks on vastavalt 10 ja 30 lehekülge ning selle fookuses on toote-teenuse uuenduslikkus, projekti mõju ja läbiviimise kvaliteet.

Rahastust võib VKE taotleda nii üksi kui ka teiste VKEdest (välis)partneritega. Viimast varianti võiks kindlasti eelistada teises faasis, mis on esimese faasiga võrreldes märkimisväärselt pikem (6 kuud vs. 1-2 aastat) ja eeldatavasti seega ka tegevuste poolest mitmekesisem ja rahvusvahelisem. Meetme iseärasuseks on seegi, et kui esimene taotluskatse ebaõnnestub, siis on komisjoni tagasisidet arvesse võttes võimalik taotlus uuesti esitada juba järgmisse vooru. 2017. aastal on nendeks tähtsateks cut-off kuupäevadeks:

  • veebruar, 3. mai, 6. september ja 8. november esimese faasi taotluse puhul;
  • jaanuar, 6. aprill, 1. juuni ja 18. oktoober teise faasi taotluse puhul.

Lisaks toote-teenuse arenguetapile vastava faasi valimisele tuleb SME Instrumendi puhul valida ka sobiv teema, mille alla taotlus esitada. Euroopa Liidu prioriteetidest lähtuvaid teemasid on kokku 13 ning need varieeruvad IKTst ning nano- ja biotehnoloogiast tervishoiu, põllumajanduse ja transpordini. Mõlemas faasis on konkurents tihedaim just IKT, energiaefektiivsuse ja transpordi valdkondades. Eelmise aasta juuni seisuga on komisjoni info põhjal teemade lõikes ühtekokku toetatud veidi üle 1500 esimese faasi taotlust ja pea 430 teise faasi taotlust.

Eesti ettevõtetel on siiani läinud SME Instrumendi taotlemisel väga hästi – positiivse otsuse on poole aasta vanuse info kohaselt saanud 28 esimese faasi ja 6 teise faasi taotlust. Võrdluseks – Lätis on rahastuse saanud vastavalt 5 ja 0 ettevõtet ning Leedus 13 ja 1 ettevõte. Eesti VKEdel seega uuenduslikkust jagub ning ambitsioonikamatel neist tasub kindlasti taotluse koostamise teekond ette võtta.

 

Kertu Aruoja
Baltic Innovation Agency konsultant