EESTI

Tasuta tugi ja toetusfond intellektuaalomandi kaitsmiseks ettevõtetele

Alates 11. jaanuarist saavad Eesti väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted taotleda oma kaubamärgi- või disainitaotluse põhilõivu 50% hüvitamist.

Väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted (VKEd) moodustavad 99% kõikidest ELi ettevõtetest. Ainult ligikaudu 9% VKEdest on registreerinud oma intellektuaalomandiõigused. VKEde fond loodi Euroopa Komisjoni ja Euroopa Liidu Intellektuaalomandi Ameti (EUIPO) ühismeetmena, et toetada VKEsid nende intellektuaalomandiõiguste tagamisel. See täiendab EUIPO arendatud rohkeid tegevusi brändi „Ideas Powered for Business“ raames, mille eesmärk on toetada VKEsid.

VKEd, kes kaaluvad kaubamärgi või disainilahenduse registreerimist Euroopa Liidu või riiklikul tasandil, saavad 2021. aastal taotleda kaubamärgi- või disainilahenduse taotluse põhilõivu 50% hüvitamist.

Toetuse saamiseks saab taotlusi esitada alates 11. jaanuarist. 2021. aasta jooksul on ühtekokku viis taotlusperioodi:

  • esimene taotlusperiood 11. jaanuar – 31. jaanuar,
  • teine taotlusperiood 1. märts – 31. märts,
  • kolmas taotlusperiood 1. mai – 31. mai,
  • neljas taotlusperiood 1. juuli – 31. juuli,
  • viies taotlusperiood 1. september – 30. september.

EUIPO ja Euroopa Komisjoni kaasrahastatava fondi eesmärk on aidata Euroopa Liidus tegutsevatel ettevõtetel kaitsta oma intellektuaalomandi õigusi ja edendada seeläbi oma äritegevust.

Taotlusprotsess koosneb kolmest etapist. Täpsemat infot toetusfondi, nõuete ja ajakava kohta leiate Ideas Powered for Business veebilehelt https://euipo.europa.eu/ohimportal/et/online-services/sme-fund

Lisaks pakub EUIPO tasuta personaliseeritud intellektuaalomandialast tuge. Selleks tuleb täita avaldus nende kodulehel: https://euipo.europa.eu/ohimportal/et/online-services/ip-support. Pärast avalduse täitmist võetakse teiega ühendust. Näiteks saab abi küsida intellektuaalomandialaste vaidluste lahendamiseks. Selleks pakub EUIPO EDR teenust. EDR tähendab vaidluste lahendamist võimalikult tõhusa alternatiivse vaidluse lahendamise mehhanismi abil ning hõlmab vahendamist, lepitamist, abi läbirääkimiste pidamisel ja ekspertide otsuseid ning pakutakse välja just teile sobiv lahendus. Kuid abi saab ka teistes küsimustes, mispeale EUIPO võib teid kokku viia tasuta intellektuaalomandi nõustamist pakkuvate teenuseosutajatega.

Kas teadsid?

  • Tasuta intellektuaalomandialast nõu saab küsida ka EU IP helpdeskilt https://www.iprhelpdesk.eu/. Veebilehelt leiab palju kasulikku intellektuaalomandialast infomaterjali ja korraldatakse veebiseminare.
  • EAS pakub erinevaid intellektuaalomandialaseid teenuseid, näiteks strateegilist nõustamist ja ettevõtte intellektuaalomandi strateegia diagnostikat. EAS on loonud veebikoolituste sarja, mis annab baasteadmised intellektuaalomandist ja selle kaitsmisest. Vaata lisaks https://www.eas.ee/teenus/intellektuaalomandi-teenused/