EESTI

Tasuta abi intellektuaalomandi küsimustes

Tänapäeval moodustab ligikaudu 80% ettevõtte varast intellektuaalne omand (IO), olgu selleks siis kaubamärk, töötajate oskused ja teadmised, kliendi- ja koostööpartnerite andmebaas, muu konfidentsiaalne info, tööprotsessid jne. Seega on intellektuaalomandi haldamine ettevõtte innovatsiooni ja konkurentsivõime seisukohalt väga tähtis.

Siinkohal saab appi tulla Euroopa IP Helpdesk (http://www.iprhelpdesk.eu ), mis on Euroopa Komisjoni ametlik intellektuaalomandi teenus, pakkudes tasuta esmast intellektuaalomandi ja intellektuaalomandi õiguse alast nõustamist ja informatsiooni.

Tugiteenuse eesmärk on abistada väikse ja keskmise suurusega ettevõtteid ja ELi rahastatavate programmide abisaajaid intellektuaalomandi küsimustes. Samuti tõsta intellektuaalomandi teadlikkust, selle kaitsmise ja haldamise vajalikkust ning arendada suutlikkust tegeleda intellektuaalomandi varade ja intellektuaalomandi juhtimisega.

Tugiteenust on oodatud kasutama nii välisturgudel tegutsevad ettevõtted, Euroopa Liidu rahastatavate programmide abisaajad kui ka erinevad sidusrühmad.

IP helpdeski pakutavad teenused:

–       Infoliin: päringuid võib saata e-posti teel service@iprhelpdesk.eu (vastuse saab hiljemalt 3 tööpäeva jooksul) või helistada infotelefonile +352 25 22 33 333

–       e-uudiskiri, mis annab ülevaate viimastest IO uudistest ja üritustest

–       Online-raamatukogu, kus on mitmeid IO-alaseid teabelehti, mis pakuvad lihtsaid ja hõlpsalt loetavaid juhtnööre IO teemadel (nt IO haldamine H2020-s, IO äriplaanides, IO tähtsus  rahvusvahelistumisel jne)

–       IO koolitused ja veebiseminarid. Kuus korraldatakse mitmeid veebiseminare erinevatel teemadel (IO haldamine Horisont 2020 projektides; tehnoloogiasiire jne).

 

Mõned näited küsimustest, millega helpdeski poole on pöördutud:

Kas autoriõigus või patent – kuidas peaksin kaitsma tarkvara?

IO ja veebileht – kuidas saaksin kaitsta oma veebilehte?

Milline kaitse sobib kõige paremini minu tootele: kas kaubamärk, tööstusdisain või patent?

Millise konkurentsieelise saab ettevõte, kaitstes disainilahendusi?

Huvi korral saab vastuseid ja teisi küsimusi vaadata: https://www.iprhelpdesk.eu/helpline/sample-cases

Intellektuaalomandi liigid:

Patent – kaitseb leiutist, eeldusel, et see on uus, omab leiutustaset ja on tööstuslikult kasutatav

Kaubamärk – Kaubamärk on graafiliselt kujutatav tähis, millega on võimalik eristada ühe isiku kaupa või teenust teise isiku identsest või samasse valdkonda kuuluvast kaubast või teenusest.

Tööstusdisain – on toote ruumiline või tasapinnaline väliskujundus

Autoriõigus – kaitseb kirjandus-, kunsti- ja teadusteoseid

Ärisaladus – Ärisaladus on selline salastatud teave ettevõtte äritegevuse kohta, mis annab ettevõttele konkurentidega võrreldes turueelise

 

Euroopa IP Helpdesk on teenus, mida rahastab Euroopa Komisjon (leping EASME / H2020 / 2018/008) ja mida haldab Väikeste ja Keskmise Suurusega Ettevõtjate Rakendusamet (EASME). Kõik teenused on tasuta.