EESTI

Kuidas olla edukas riigihangetel Eestis ja teistes riikides?

Oleme kaubanduskojas pakkunud praktilisi riigihangetega seotud infoteenuseid enam kui kümme aastat. Veelgi kauem oleme tegelenud ettevõtjate juriidilise nõustamise ja ettevõtjate huvide esindamisega seonduvalt riigihangete seaduse ja konkreetsete juhtumitega.

Riigihanked on põnev ja ressursimahukas valdkond. Avalikus sektoris või muu avaliku raha eest hangitavad asjad on väga mitmekesised ja huvitavaid pakkumisi leiab iga ettevõtja. Hangete sisu varieerub alates toidu ostmisest, tõlketeenuste- ja ehitustööde hankimisest kuni laevade, lennukite ja laskemoona hankimiseni välja. Eestis moodustab avaliku sektori kogutarbimine Eesti sisemajanduse koguproduktist 14–16%. EL-i keskmine on 14% ja kokku on seal riigihankeid korraldavaid organisatsioone ca 250 000.

Riigihangete valdkonnas suunatakse järjest enam tähelepanu säästlikkusele, keskkonnahoidlikkusele ja rohelisele mõtteviisile. Keskkonnahoidlike riigihangetega soodustatakse keskkonnahoidlikku tootearendust ja uuenduslikkust. Peale selle aitavad sellised hanked raha kokku hoida (kaitstes samas keskkonda), kui valitakse nt energiasäästlikum elektroonikaseade, vähendatakse hilisemat energiatarvet jms. Juhul, kui selliste keskkonnahoidlike tingimuste täpsustamine pole riigihankel küsitud, tasub rohelisi aspekte pakkujal kindlasti ära märkida, sest see võib anda lisapunkte või eelise.

Erasektoriga võrreldes on avaliku raha kasutamisel tegu väga reguleeritud valdkonnaga, seega on oluline kinni pidada kehtivatest reeglitest (kohalik riigihangete seadus), tähtaegadest ja tutvuda põhjalikult hanke dokumentatsiooniga ning täpselt arvestada hankija soovidega. Küsimuste tekkimisel on mõttekas konsulteerida hankijaga, et väikese vea tõttu reeglite ja ootuste tõlgendamisel ei läheks töö ja aeg kaotsi, mis kuluvad pakkumise kokkupanekule. Teiste riikide hangetel osalemisel on kindlasti raskeim esimese pakkumise kokkupanek (tulenevalt siseriiklikest reeglitest, kvalifikatsiooni tõendamist). Teiste riikide hangetel on kindlasti  olulisim aga esimene võidetud pakkumine, kuna see on väga kasulik referents järgmistel konkurssidel osalemisel.

Soovitame riigihangetel osalejatel endale selgeks teha, kes on tema kliendid ja kus nad asuvad, näiteks, kas see on mingi kindel sektor (kaitsetööstus, meditsiin, tõlketeenused), organisatsioon (ÜRO, NATO, EL) või kindel riik, kuhu on optimaalseim oma tooteid pakkuda. Välishangetel osalemisel võib tulla kasuks hankel osalemine kohaliku partneri kaudu, kuna kohalik ettevõtte koos kohalike referentsidega võib anda kasuliku eelise või tema poolt pakutav hooldusteenus võib olla soodsam. Võibolla tasub asutada ka kohapealne ettevõte, sest osad riigid võivad vaatamata keelule diskrimineerida teiste riikide (EL) pakkujaid, sest eelistavad kohaliku nimega ehitusfirmat või kohalikku saiatootjat, kes on seetõttu usaldusväärsem.

Kuidas leida riigihankeid? Eesti  ja teiste EL liikmesriikide rahvusvahelist piirmäära ületavaid riigihankeid (alates 135 000 eurot) leiab ühisest andmebaasist TED (ted.europa.eu), Eesti siseriiklikke pakkumisi Eesti riigihangete registrist. Kaubanduskoja kodulehe riigihangete alamosas www.koda.ee/teenused/riigihanked-5/ on leitav info NATO ja kaitsehangete korraldajate kohta. Lisaks võite tutvuda 36 välisriigi riigihankevaldkonna lühiinfoga (seadus, register, pädeva asutuse info).

Samalt lehelt leiab lisainfot mugava riigihangete monitooringu  teenuse kohta, mis teavitab huvitatud huvipakkuvatest hangetes valitud riikides just temale sobival ajal otse e-posti aadressile.

 

Lea Aasamaa
Enterprise Europe Network koordinaator Eestis/
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja nõunik