EESTI

Kiirendiprogrammist sünnib uudne maovähi ravimeetod

Tallinna Teaduspargi Tehnopol tervisetehnoloogia kiirendiprogrammis osalev Läti projekt „Gastric Cancer Diagnostics“ on jõudnud lähedale mitteinvasiivse vereanalüüsil põhineva varajase maovähi avastamise lahenduse turule toomisele.

Täna on haiguse tuvastamine raskendatud ning avastatakse sageli liiga hilja, et seda efektiivselt ravida.

Peale kuue aasta pikkuseid uuringuid ja katsetusi on maovähi avastamise ja ravi lahenduste kallal töötanud Läti teadlased jõudmas lähedale valideeritavale ja turustatavale tootele.

Viimaste katsetuste tuules võib väita, et meeskond on jõudnud lahenduseni, mis võimaldab maovähk avastada staadiumis, mil see on paremini ravitav. Uuringu tulemustena on avastatud, et auto-antikehad suudavad vastu töötada kasvaja antigeenidele ning võidelda vähi levikuga organismis.

Antikehad on proteiinid, mida toodavad inimkeha immuunsüsteemi B-rakud. Nende ülesanne on võidelda viiruste ja bakteritega. Kuid immuunsüsteem suudab toota ka auto-antikehasid, mis näevad keha enda ja võõrkudesid ning suudavad viimaseid neutraliseerida.

Läti meeskonna põhiülesanne oligi avastada kõik antikehad, mis seostuvad erinevate vähitüüpidega ning keskenduda peamiselt maovähi tüübile. Tänaseks on talletatud andmebaasi enam kui 1500 antikeha tüüpi, nendest 45 seostuvad maovähiga.  

Nüüd töötatakse selle kallal, et nendele 45 antikehale auto-antikehad leida ning seeläbi avastada vähk väga varajases staadiumis 60%-lise täpsusega.

Vaata lisaks artiklit „New method for early cancer diagnoosis“.