EESTI

Kasulikku: Ettevõtjate võimalused saada osa Euroopa Liidu kesksetest fondidest

07.05.2014

Ajal, mil Eesti liitumisest Euroopa Liiduga möödub kümme aastat, on paslik rääkida võimalustest, mida ELiga liitumine on ettevõtjatele kaasa toonud. Loodan, et EASi vahendatud võimalustest Kaubanduskoja liikmeid teavitama ei pea, seepärast kirjutan sel korral hoopis võimalustest taotleda raha ELi kesksetest fondidest. Ajendiks tõsiasi, et paljud ettevõtjad, kellega viimasel ajal rääkinud olen, kergitavad imestusest kulme, kui viitan, et olemas on suisa riigipoolne tugi taolistes projektides osalemise ettevalmistamiseks. Käesoleva artikli fookuses ongi järjekordne Euroopa Komisjoni teadusuuringute raamprogramm Horisont 2020. Võrreldes eelneva 7. raamprogrammiga pakub Horisont 2020 rohkem osalemisvõimalusi just ettevõtetele, rahastades suuremas mahus turulähedasemat arendustööd.

Horisont 2020 projektide ettevalmistustoetus – mis otstarbel?
„Ettevalmistustoetuse eesmärk on tunnustada ja stimuleerida Eesti asutuste osalemist Horisont 2020 programmis ning anda tuge kvaliteetsete projektide tekkeks,“ selgitab Oskar Otsus, Eesti Teadusagentuuri konsultant, kes igapäevaselt antud projektide nõustamisega tegeleb. Ta lisab: „Ettevalmistustoetuse saamise eelduseks on Horisont 2020 projektitaotluse hindamiskünnise (threshold) ületamine Euroopa Komisjoni ekspertkomitee hinnangul. Euroopa teaduse ja tehnika alase koostöö (COST) raames rahastava projekti puhul on eelduseks COST-i erialakomiteede ekspertide antud hinnang projekti hindamise teise vooru pääsemise kohta. Toetust saavad peale 01.01.2008 hindamise teise vooru jõudnud projektid.“ Teadus- ja arendustegevuse toetamise kaudu innovaatiliste toodete ja kontseptsioonide väljatöötamisele suunatud programmi COST projektide puhul on lisanüansiks see, et COST-i projektide puhul on ettevalmistustoetus nähtud ette koordinaatoritele, partneritel toetuse taotlemise õigust ei ole. Selgub ka, et kui ühest organisatsioonist on ettevalmistustoetuse saamise tingimused täidetud mitme projekti puhul, võib organisatsioon esitada koondtaotluse. Ettevalmistustoetuse suuruse määramisel võetakse arvesse, kas taotleja osaleb projektis koordinaatorina või partnerina. Koordinaatorina projektis osalemise puhul on ette nähtud suurem toetuse määr – 3834,7 eurot, teatud tegevuse eest projektis vastutavana osalemisel on toetuse suuruseks 1278,23 eurot. Otsus selgitab, et toetust võib taotleja kasutada erinevateks projekti ettevalmistuse ja kirjutamisega seotud kulude katteks. Lisainfot leiab Eesti Teadusagentuuri kodulehelt: www.etag.ee/ettevalmistustoetus

Ettevõtte kasvule saab tuge EASist
EASi järgnevate aastate üheks kesksemaks meetmeks saab kasvuettevõtja arenguprogramm. „Palju oleme saanud tagasisidet, et otsetoetusest märksa hinnalisemaks peavad ettevõtjad seda, kui oma ala professionaal aitab neil probleeme ja väljakutseid lahendada. Just seepärast on arenguprogrammi esimeseks tegevuseks ettevõttes ülddiagnostika läbiviimine,“ kirjeldab EASi sekkumisloogikat Kaie Nurmik, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi innovatsiooni talituse ekspert. „Vastavalt ülddiagnostika käigus ilmnenud arenguvajadustele, koostatakse ettevõtte arenguprojekt, mille elluviimisel on ettevõttele toeks eksperdid,“ avab Nurmik arenguprogrammi sisu. Nurmik tõdeb, et arutluse all on olnud ka EASi toetused ELi kesksete fondide taotluste ettevalmistamiseks ning soovitab ettevõtjail end EASi infovooga kursis hoida.

Horisont 2020 rahastusvõimalused ettevõtetele
Ühe uue meetmena tutvustab Horisont 2020 väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) instrumenti, mis on spetsiaalselt suunatud väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele ning võimaldab ellu viia uuenduslikke tootearendusprojekte. VKE instrument on üles ehitatud kahefaasilisena. Esimeses faasis on ettevõttel võimalus taotleda eeluuringu toetust, et kontrollida oma tehnoloogia idee realiseeritavust ning viia ellu tarvilikud taustauuringud. Eeluuringu peamiseks väljundiks on toote/teenuse põhine äriplaan. Esimese faasi projektid kestavad umbes 6 kuud ning Euroopa Komisjoni toetus eeluuring läbiviimiseks on 50 000 eurot.

Peale tarvilike taustauuringute läbiviimist on ettevõttel võimalik liikuda edasi teise faasi. Teine faas, ehk põhiprojekt, keskendub tootearendusele ja sellega seotud tegevustele. VKE instrument ei ole mõeldud rakendusuuringu toetamiseks, vaid pigem varasema rakendusuuringu tulemuste tootestamiseks ning turule viimiseks. Põhiprojekti võimalikud tegevused on näiteks testimine, disain, miniaturiseerimine, esimeste pilootrakenduste loomine, jne. Projekti võib läbi viia üksi või koos partneritega, samuti on lubatud allhankijate kaasamine. Põhiprojekt kestab 1-2 aastat ning Euroopa Komisjoni toetus on vahemikus 0,5 kuni 3 miljonit eurot toetusmääraga 70%.

Eesti ettevõtetele pakub Horisont 2020 programmi projektide ettevalmistamisel tuge Enterprise Europe Network (EEN) ning spetsiifilisemalt võrgustiku partner Invent Baltics OÜ. Ettevõtetel on võimalik saada tasuta konsultatsioone projektiidee sobivuse ning fookuse osas. Samuti pakub võrgustik tuge projektipartnerite leidmisel ning taotluse edasisel arendamisel. EEN võrgustikku rahastab Euroopa Komisjon ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Täpsem info võrgustiku teenuste kohta on saadaval www dot enterprise-europe dot ee.

Piret Potisepp
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium


Praktilised näpunäited EL kesksete toetuste taotlemisel:

Selleks, et saada toetust Euroopa Liidu kesksetest fondidest, peab silmas pidama teatud praktilisi aspekte. Euroopa Komisjoni toetused Horisont 2020 programmi raames on suunatud Euroopa teadustöö uudsuse ning tehnoloogiaettevõtete konkurentsikasvu tagamiseks. Seega peab projekti fookuses olema uudne tehnoloogiline lahendus, millel on laiem mõju antud tehnoloogiavaldkonna arengule või mis lahendab mõnda Euroopa jaoks olulist sotsiaalmajanduslikku probleemi. Spetsiifiliselt ettevõttele suunatud VKE instrumendi eesmärgiks on anda toetust uute tehnoloogiliste lahenduste tootestamiseks.

Enne taotluse ettevalmistamisega alustamist on oluline veenduda, et teie projekt keskendub Horisont 2020 programmi teaduslikele prioriteetidele ning vastab teie valitud spetsiifilise kutse tingimustele. Kindlasti soovitame siinkohal konsulteerida Eesti Teadusagentuuri konsultantide ning Enterprise Europe võrgustiku ekspertidega. Järgmise sammuna tuleb veenduda, et teie idee on uudne ning omab selget konkurentsieelist võrreldes eksisteerivate lahendustega. Horisont 2020 programm rahastab üksnes uuenduslikke ning oma valdkonna teadustaset edasiviivaid projekte. See on oluline nii suurte teadusprojektide kui ka turulähedaste tootearendusprojektide puhul.

Kindlasti peab taotluse ettevalmistamiseks varuma piisavalt aega. Hea on projekti koostamiseks planeerida vähemalt pool aastat, kuna läbirääkimised partneritega ning tööplaani kooskõlastamine võtavad kaua aega ning tugev konsortsium on sageli eduka projekti eelduseks. Lisaks teaduspartneritele on oluline kaasata planeeritud lahenduse lõpptarbijad. Suuremate projektide puhul on Euroopa suurtööstuse kaasamine võtmetähtsusega.

Silver Toomla
Invent Baltics OÜ
Enterprise Europe Network partner


: Koja uudised Euroopast