EESTI

Head kogemused töökeskkonna parandamisel on oodatud Tööinspektsiooni ja EU-OSHA parimate praktikate konkursile

Hea Tööandja, kas sina oled juba oma parima praktika sel aastal Tööinspektsiooni praktikate või EU-OSHA (Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuuri) heade tavade konkursile esitanud? Kui ei, siis on viimane aeg seda teha ning aasta lõpuks võid olla eeskujuks nii Eesti kui Euroopa tööandjatele. Mõlema konkursi eesmärgiks on koguda häid näiteid Eesti ettevõtetelt, kus töötajate heaolusse ja ohutusse on panustatud enam, kui seaduses on nõutud. Seega, kui sinu töökohal on uuenduslik, vajalik, sihtgrupile suunatud ja teistele töökohtadele ülekantav lahendus või idee, siis jaga seda ka teistele ning esita see näide konkursile. Parimad näited saavad tunnustatud ja premeeritud.

Iga Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuuri (EU-OSHA) kampaania ajal korraldatakse tervislike töökohtade hea tava auhinna konkurss, et tunnustada tööohutuse ja -tervishoiu märkimisväärset ning uuenduslikku edendamist. 2016.–2017. aasta auhindadega tunnustatakse ettevõtteid ja organisatsioone, kes on näidanud suurt pühendumust ja rakendanud töötajaid kaasavaid meetmeid vanusepõhiseks juhtimiseks. Eesmärgiks on koguda häid tavasid teemadel, mis hõlmavad jätkusuutlikku töötamist,  tervena vananemist tööelu algusest alates ning ennetamist kogu tööea jooksul. Lisaks peab hea tava olema kooskõlas Eesti õigusaktidega ning soovitavalt ületama miinimumnõudeid. Välja valitakse üks näide alla 100 ja teine üle 100 töötajaga ettevõttete seast ning need saadetakse üleeuroopalisele võistlusele konkureerima teiste riikide heade tavadega.

Konkursil ära märgitud või tunnustatud näiteid propageeritakse ka teistes liikmesriikides ning nende ausse tõstmisel teeb palju tööd ära ka agentuur ise. Varasematel aastatel on konkursil kandideerinud ka üksikud Eesti ettevõtted, kuid kahjuks ei ole ükski neist saanud seni veel tunnustatud. Seda enam ootame sel aastal kandideerima Eesti ettevõtteid, et saaksime üheskoos näidata Euroopale, et ka meil on innovatiivseid ja tublisid ettevõtteid, kes on eeskujuks väga paljudele.

Rohkem infot konkursi kohta leiad aadressilt tooelu.ee lehelt. Näidete esitamise tähtaeg on 1. oktoober 2016.

Teiseks kutsume ettevõtteid osalema Tööinspektsiooni parimate praktikate konkursil, mida korraldatakse juba aastast 2009 ja mille raames on kokku kogutud üle 260 praktika üle Eesti.

Parimad praktikad kujutavad endast näiteid, kus ettevõttes panustatakse töötajate heaolusse  ja ohutusse enam, kui seadusandlus selleks kohustab. Kümnesse kategooriasse jaotatud praktikad käsitlevad erinevaid töökeskkonna aspekte, millest mõnda saaks rakendada peaaegu igas asutuses, teised aga on suunatud kitsale grupile. Kogumisel on lähtutud põhimõttest, et iga idee võib olla kellelegi kasulik – esmapilgul lihtne ja igapäevane asi võib mõne tööandja jaoks osutuda inspiratsiooniallikaks ning lõppkokkuvõttes parandada paljude töötajate töötingimusi või hoida ära nii mõnegi õnnetuse.

Tööinspektsioon ootab edulugusid kõikidelt, nii era- kui avaliku sektoris organisatsioonidelt, kes oma kogemust jagada soovivad hiljemalt 30. septembriks 2016. Rohkem infot esitamise ja varasematel aastatel kogutud näidete kohta leiad siit http://ti.ee/est/meedia-truekised-statistika/toeoekeskkonna-parimad-praktikad/milline-on-parim-praktika/

Seega, hea tööandja, saada oma head näited ja lahendused Tööinspektsioonile ning aasta lõpuks võib see olla eeskujuks nii Eesti kui Euroopa tööandjatele.

 

Kristel Plangi
Teabeosakonna juhataja
Tööinspektsioon

 

hwa-4 europelogo eu-osha-en