EESTI

Euroopa uudised: Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee? Mis ja milleks?

07.05.2014

Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee (EMSK) on Euroopa Liidu institutsionaalne konsultatiivorgan ehk lühidalt öeldes ametlik lobiorganisatsioon. See on nõuandev organ, mis esindab tööandjaid, töövõtjaid, ametiühinguid, tarbijaid ja teisi huvirühmi ning esitab nende vaateid poliitilistes aruteludes Euroopa Komisjoni, nõukogu ja Euroopa Parlamendiga. EMSK tegevus on osa Euroopa Liidu otsustusprotsessist ning enne majandus- ja sotsiaalpoliitikat puudutavate otsuste tegemist tuleb vastavalt siis Euroopa Komisjonil, nõukogul või parlamendil EMSKga konsulteerida. EMSK võib aga esitada ka omaalgatuslikke arvamusi. Kõik see tähendab, et komiteest käivad läbi nii direktiivide ja määruste eelnõud kui ka erinevad ideed ja Euroopa tasandi algatused.

Eesti ettevõtjate huvid on esindatud
EMSK koosneb liikmetest, lisaks veel organisatsiooni toimimiseks tarvilik administratsioon jm tehnilised töötajad. Liikmed nimetavad ametisse ELi liikmesriikide valitsused kindlaks perioodiks, mille pikkuseks on Lissaboni lepingust tulenevalt viis aastat. Praegune, käimasolev periood algas septembris 2011. Kokku on EMSKs 353 liiget. Liikmesriigi esindajate arv sõltub selle liikmesriigi rahvaarvust.
Eestist on seal 7 liiget, sh Kaubanduskoja esindaja Reet Teder. Miks on Kaubanduskoja esindaja selles organis ja mida näiteks Kaubanduskoja liige või üldisemalt Eesti ettevõtja sellest kasu saab? Meie ei ole nii suured, rikkad ega võimsad, et saaksime lubada luksust mitte osaleda. Poliitikadokumendid koostatakse ja otsused võetakse vastu niikuinii. Tasub teada, et komisjon on arvesse võtnud ca. 80% EMSK arvamustest. Euroopa tasandi otsused hakkavad ühel või teisel ajahetkel mõjutama ka Eesti ettevõtjat. Parem on teha selleks kõik võimalik, et need otsused oleksid nii mõistlikud kui vähegi võimalik. Lisandub otsene teave kõikvõimalike Euroopa Komisjoni erinevate algatuste – nii õigusaktide kui poliitikate ja programmide kohta. Lisaks annab osalemine selle institutsiooni tegevuses mitmekülgset infot teistes EL riikides olulistest teemadest, probleemidest ja ka nende lahendustest. Saadud infot ja ka EMSK erinevaid arvamusi oleme aga järjepidevalt kajastanud Kaubanduskoja Teataja veergudel. Ja nii mõnigi kord on varane teave ja kursisolek aidanud ettevõtjail vajalikke otsuseid teha ja tegevusi kavandada või seda mitte teha.

EMSK tööprotsess
EMSK tööprotsessi võib võrrelda parlamendi omaga. Otsused võetakse vastu täiskogu istungijärkudel. Enne aga, kui mingi küsimus või teema jõuab täiskoguni, saab töö mingi teema osas alguse töörühmast, edasi läbib see arutelud sektsioonides. Sealjuures ei keskenduta aruteludes mitte üksikutele detailidele ega vaielda näiteks direktiivi eelnõu juriidiliste nüansside üle, vaid arutelud käivad üldisemal tasandil ja põhimõttelisemates küsimustes. Kuna liikmeid on palju, arvamused kohati diametraalselt erinevad, ei ole enamusele vastuvõetava arvamuseni jõudmine alati sugugi lihtne. Oma pitseri on jätnud ka majanduskriis ja Euroopa riikide vähene majanduskasv.

Praegu aga annab tunda valmistumine tulevasteks Euroopa Parlamendi valimisteks ning uute Euroopa tasandi otsustajate (st Euroopa Komisjoni uue koosseisu) ametisse asumiseks. Õhus on ootust. Samas protsessid käivad ja menetlused kulgevad. Euroopa Liit kannatab liigse reguleerimise all. Kui EL suudaks eksportida oma seadusloomet ja õigusakte, oleks ta maailma suurim eksportöör. Kahtlusteta kuulub Brüsselile seadusloome maailmameistri tiitel. See aga tähendab, et sellise reguleerimise peamised objektid – äriühingud kannatavad liigse reguleerimise all, mis nii mõnigi kord ei ole ka asjakohane. Lisaks kattub suur osa liikmesriikide õigusest Euroopa õigusega. Tagajärjeks on see, et ettevõtted, eriti väikese ja keskmise suurusega ettevõtted, ei saa selle koorma all hakkama. Seda erinevates sektorites. Miks napib ELis innovatsiooni, täpsemalt innovaatiliste ideede ja lahenduste kasutuselevõttu? Üheks peamiseks põhjuseks on paraku see, et paljudes valdkondades kulutavad äriühingud märkimisväärse osa oma vahenditest uusimate õigusnormide järgimisele, mitte näiteks tehniliste lahenduste leidmisele või väljatöötamisele. Kuna Kaubanduskoda jätkab seismist ettevõtjate huvide eest nii Eesti kui ELi tasandil, kasutades selleks kõiki võimalikke vahendeid ja kanaleid, peame jätkuvalt oluliseks ka oma osalemist Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee tegevuses.

Reet Teder
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja esindaja EMSKs


Reet Teder, Kaubanduskoja esindaja EMSKs on aastate jooksul Teataja veergudel vahendanud komitees arutlusel olevaid teemasid, mis puudutavad kõiki Eesti ettevõtjaid. Seekordses erinumbris avame lähemalt komitee tegevust ja tööprotsesse.

Komitee kohta saab lähemalt lugeda aadressilt www dot eesc dot europa dot eu


: Koja uudised Euroopast