EESTI

Energiatõhususprojekt tööstuses

Millest alustada ja kuidas kavandada energiasäästu ettevõttes?

Tööstussektoris, nagu igas teises valdkonnas, on kulubaasi (sh püsikulude) jälgimine ja tervemõistuslik optimeerimine normaalne äriprotsess. Energiakulud on valdavalt püsikulud, mille suurus sõltub äri eripärast. Tihti käsitletakse energiatarbimisega seotud teemasid eraldiseisvana ja n-ö paratamatusena. Mitmeaastasele kogemusele tuginedes julgen öelda, et see ei ole nii. Energiakulude vähendamine annab ettevõtetele positiivset rahavoogu. See tähendab, et investeeringud saavad tagasi makstud energiakulude kokkuhoiust.
Tööstusvaldkonnas on oluline vaadata energiatarbimist kahest erinevast vaatenurgast, lisaks tasub alati sisse tuua rahaline mõõde:
• Hoonetega seotud energiatarbimine
• Tootmise ja protsessidega seotud energiatarbimine
Tänapäeval kavandatakse tootmishooneid konkreetseid protsesse arvestades. Paraku on meil märkimisväärne hulk tööstust, mis kasutab parasjagu kättesaadaval olevaid ruume, mis pole algselt sellise tootmistegevuse jaoks planeeritud. Tihti on ärid laienenud ja protsessid muutunud, kuid hoone ja sellega seotud süsteemid on jäänud piisava tähelepanuta. See omakorda tähendab asjatut kulu kliimaseadmetele, valgustusele jne. Suurimat kokkuhoiupotentsiaali oleme siiani tuvastanud soojusenergia osas, üheks efektiivseks meetmeks on jääksoojuse kasutuselevõtmine. Samuti on märkimisväärsed kokkuhoiuvõimalused kliimaseadmete nõudluspõhises juhtimises, valgustuse renoveerimises, tootmisprotsesside nihutamises (tarbimispiikide vältimiseks) ning automaatsete protsesside suunamises soodsama energiahinnaga aegadele. Süstemaatiline ja terviklik lähenemine energiatõhususe temaatikale on võimaldanud ettevõtete energitarbimist vähendada rohkem kui 30%.

 

Soovitused ettevõtetele, kes soovivad oma energiakulusid vähendada:

• Kaardistage olemasolev olukord.
• Koostage energiatarbimise ajalugu käsitlevad graafikud, MWh/kuus ja EUR/kuus.
• Hinnake energiakulu suhet müügitulusse aastate lõikes, EUR/EUR.
• Kui aastane energiakulu rahalises vääringus on marginaalne, näiteks alla 4% müügitulust, siis võite energiakulude temaatikaga mitte tegelda.
• Kui aastane energiakulu rahalises vääringus moodustab rohkem kui 4% müügitulust, siis soovitame kaaluda mõnda järgnevat tegutsemisviisi:
• Määrake ettevõttes vastutav isik, kes koostab energiakulude vähendamise kava ja viige see ellu sisemiste ressurssidega.
• Kaasake välist abi, kes aitab teil süstemaatilise analüüsiga jõuda optimaalsete lahendusteni – kasutage näiteks allpool toodud protsessi skeemi.
• Oodake, kuni mõni sarnase profiiliga ettevõte on midagi ära teinud, seejärel kohandage energiatõhususmeedet vastavalt oma hoone spetsiifikale, teostage kontrollarvutused.
Kui valisite esimese või teise lahenduse, siis on ülioluline kaasata protsessi ka keegi tippjuhtkonnast, see tagab vajaduste ja võimaluste sisulise analüüsi.

 

Aivar Uutar
Volitatud energiatõhususe spetsialist, tase 8
AU Energiateenus OÜ