EESTI

EEN: Eskaro väärtustab keskkonnasäästlikkust

05.11.2014

Ettevõte Eskaro oli esimene värvitootja Eestis, kes sai 2008. aastal oma tootele Primo2 spetsiaalse ökomärgise. Lille kujund tootel ütleb tarbijale, et tegu on keskkonnasõbraliku tootega. See on märk usaldusväärsusest ja kvaliteedist. Rääkisime tänasest ettevõtluskeskkonnast ja edusammudest keskkonnaprojektis EDE CON ettevõtte juhi Eduard Shtivelmani, kvaliteedijuhi Anni Turro ning keskkonnakonsultant Tarmo Tähega.

Alustuseks küsiksin ettevõtte juhilt, kuidas Eskarol praegu läheb?
Eesti Eskarol läheb just nii nagu läheb tervel Eskaro grupil. Praegune ärikeskkond on tugevalt mõjutatud sellest, mis toimub Ukrainas ja see teeb kogu olukorra ettearvamatuks. Aasta esimese kvartali tulemused olid head, kuid sealt edasi on müük kahanenud. Ukraina turg on olnud üks kõige suuremaid turge siiani, kuid selle osakaal tõenäoliselt langeb. Samas jällegi Baltikumi ja Soome turgude mahud kasvavad. Kuid see pole ainult Eskaro probleem, vaid usun, et enamik ettevõtteid pistab praegu sellega rinda ning katsub leida uusi ekspordivõimalusi. Ekspordime oma kaubast rohkem kui 50%.

Mida peate Eskaro tugevusteks?
Tegelikult toodame ju konkurentidega sarnaseid asju, kuid meil, Eskarol, on paigas hinna ja kvaliteedi suhe ja oleme paindlikud. Püüame alati reageerida muutustele kiirelt ja teha kiireid otsuseid, ka seda võib tugevuseks pidada. Meie peamine ekspordiartikkel on interjöörivärvid ja pean väga oluliseks hoida kõikides meie toodetes kvaliteeti ja stabiilust.

Eskaro osales keskkonnaprojektis EDECON, mis on Euroopa Komisjoni algatatud ja rahastatud projekt. Miks otsustas Eskaro selles projektis osaleda?
Eskaro peab väga oluliseks, et jälgiksime oma tootmisprotsessis keskkonnasäästlikust ja -sõbralikkust. Keskkonnateadlikkust on vaja tõsta tervikuna kogu ühiskonnas ning kuna see on meie jaoks oluline teema, siis seepärast pidasimegi vajalikuks selles projektis osaleda. Pealegi on ju eesmärk igal ettevõttel, et tema tooted oleksid kvaliteetsed ja et nendega toimuks pidev arendus- ja uuendustöö. See projekt andis selleks hea võimaluse – käia läbi meie toodete elutsükkel algusest lõpuni.

Keskkonnaauditi Eskaros viis läbi Tarmo Täht, kes esindab konsultatsiooniettevõtet Christiansen Consulting OÜ. Küsimegi nüüd kõigepealt tema käest, miks ta just Eskaro välja valis?

Kui projekt EDECON tuli, siis meenus mulle esimese asjana just Eskaro toode oma ökomärgiga. Teadsin, et on palju lihtsam alustada auditeerimist, kui firmas on juba mingi keskkonnateadlikkus olemas. Kui alustasin olukorra kaardistamisega, siis kõik läks väga sujuvalt. Anni Turro teadmised selles valdkonnas olid väga suured ning see aitas kaasa projekti õnnestumisele. Isiklikult sain Eskarost väga positiivse tõuke edaspidiseks ning hea kogemuse teiste ettevõtete auditeerimiseks.

Anni Turro, kuidas see auditeerimine siis välja nägi?
Eesmärk oli kaardistada tervikuna kogu toote elutsükkel. Tulemusena valmis kaart/joonis/juhend, mida nüüd saab kasutada kõikide teiste toodete puhul. Valmis universaalne juhend, mida saaksid kasutada ka teised ettevõtted. See kannab nimetust „LIT analüüs − Elutsükli mõju hindamise tööriist“ (inglise Lifecycle Impact Tool). Tööriist võimaldab struktureeritud lähenemist toote mõjude uurimisele igas selle elutsükli etapis. Tabelis on kajastatud toote või teenuse teekond materjalide kogumisest selle elu lõpuni. Selline tabel on ettevõttes ka edaspidi kasutusel ja ripub koolitusklassi seinal ning seda on võimalik vastavalt hetkeseisule ümber mängida.

Protsess koosnes kolmest osast − alustasime sellest, et vaatlesime toorainet, kust ta tuleb, kas saab tooraine tarnimise tee olla lühem, kellelt oma toorainet ostame, jne.
Partneriks valime eelkõige need firmad, kes on meile lähemal. Keemia tooraine turg on väga muutlik, peame pidavalt olema kursis, mis turul toimub. Peame jälgima ka seda, et kemikaalid, mida ostame oleksid registreeritud ja usaldusväärsed.

Teine samm oli tootmistsükli vaatlus − mida seal muuta saaks. Kuna oleme noor ettevõte ja tehas Eestis on ehitatud 2004, siis vanu seadmeid meil ei ole ja see on keskkonna mõistes jällegi säästlik, et me oma seadmete kasutamisega loodust liialt ei reosta. Jäätmekäitlus on samuti meil heal tasemel, meil on spetsiaalne vaheladu, kus pressime papi, kile , metalltünnid, et mitte vedada õhku. Siis tuleb jäätmefirma ja viib need ümbertöötlemisele. Praktiliselt kõik jäätmed suuname ümbertöötlusse.

Kolmanda sammuna vaatlesime, mida saaks teha valmistootega. Järgime väga pingsalt tooraineid, et need oleksid samuti võimalikult ohutud kasutajatele. Oleme Eskaroga osalenud teisteski keskkonnaprojektides. Näiteks ühe projekti raames tegime oma kemikaalidele spetsiaalse auditi. Sealt selgus, et me ei kasuta aineid, mis on ohtlikud merekeskkonnale. Sellised teadmised on väga olulised, need on kinnituseks meile oma toodete kõrge kvaliteedi kohta.

Tulevikus soovime tõenäoliselt plekist värvipotid ümber vahetada plastiku vastu. Saime teada, et plastik võtab vähem ruumi ning kuna ta on kergem, siis transportides värve ühest riigist teise reostab ta vähem keskkonda.

Esmapilgul võivad taolised muutused tunduda väiksed, kuid kokkuvõttes muutub ettevõte nende läbi kasumlikumaks, efektiivsemaks ja kui ta nende tegevuste kaudu ka keskkonda säästab, siis on eesmärk kuhjaga täidetud.

Maarja Loorents
Kommunikatsioonijuht