EESTI

Auu, kas keegi kuuleb?

„Julge küsida“ on Potto tiimi põhimõte, mis nii mõnelgi korral on aidanud leida lahendusi ootamatutest kohtadest.

Mõni aasta tagasi idanema hakanud idee tuua turule lehmasõnnikust pressitud istutuspott jõudis aasta eest faasi, kus toimiv prototüüp oli olemas ja järgmine samm oli üleminek väiksemahuliselt, poolautomaatselt tootmisseadmelt tööstuslikule lahendusele. „Teadsime, et Grüne Fee sarnastel värskete salati- ja maitsetaimede tootjatel on soov leida plastist istutuspoti asemele 100% biolagunev alternatiiv. Potto istutuspoti näol oli meil toimiv retsept ja lahendus olemas, ent pusisime pikalt, enne kui sel kevadel esimese tootmispartneri leidsime,“ selgitab Potto üks asutajatest Märt Raudvee.

 

Otsekontaktide maailm

Esialgu Eesti ja Soome turule keskenduv Potto alustas tootmispartneri otsimist koduturult, ent kiiresti sai selgeks, et vajalikku tehnoloogiat Eestis ei ole. Enda ja tuttavate kontaktide kaudu, aga ka intensiivselt Google’i avarustes surfates leiti nii mõnegi potentsiaalse partneri kontaktid. Enamasti ei jõutud esmasest viisakast äraütlevast e-kirjast kaugemale või takerdusid vestlused tehnilistesse detailidesse, mida oli distantsilt keeruline lahendada. „Pildile saamine ja organisatsioonis õige kontakti väljapeilimine oli suurim katsumus,“ tunnistab Märt Raudvee. Vahepeal kaaluti isegi oma tootmisliini soetamist, et protsessi kiirendada. Õnneks see stsenaarium käiku ei läinud.

 

Kiiremini kaugemale

Oluline edasiminek sai võimalikuks kevadel, kui Raudvee sattus kaubanduskoja esindajaga Potto murest rääkima. „Kiirelt pakuti partneriotsinguks abi, kaardistati, mida me otsime, ning vähem kui kuu ajaga olid esimesed sisukad kontaktid tootmisettevõtetega loodud,“ on Raudvee rahul kiirusega, millega EEN-i võrgustik võimaldas edasi liikuda.

„Meie kogemus näitas, et EEN-i võrgustiku abil saime jutule ka nende tootjatega, kellega meil omal käel ühendust saada ei õnnestunud, kuna jõudsime organisatsioonis õige inimeseni,“ jagab Raudvee ning lisab, et omaette väärtus on kindlasti ka EEN-i võrgustiku suurus ja mitmekesisus.

Lähikuudel ootab Potto tiimi ees tihe koostöö väljavalitud tootmispartneriga Leedus, et juba uuest aastast saaks Eesti ja Soome kliendid osta poest värskeid salati- ja maitsetaimi biolagunevas Potto potis.

 

Autor: Indrek Palu

Potto by Sambert OÜ tegevjuht, kaasasutaja

 

***************************

Mis on EEN?

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda on Enterprise Europe Networki (EEN) võrgustiku esindaja Eestis. Võrgustikul on liikmeid 66 riigis üle maailma ning selle kaudu pakume Eesti ettevõtjatele tasuta taustainfot, nõustamist ja partnerotsingu teenuseid.