EESTI

Arengukoostöö ja äri – kuidas saavad ettevõtjad panustada?

Küllap on nii mõnigi meie liige pannud tähele, et mitmetel üritustel ja visiitidel rõhutame selle seotust arengukoostöö projektiga. Ürituste ja visiitide käigus ei pruugi olla mahti projekti taustal pikemalt peatuda ning paljud liikmed pole projekti raames tehtavate tegevuste kasu oma äri jaoks märganud. Seetõttu räägimegi lähemalt just selle projekti tegevustest ja töösuunast.

 

Mis on arengukoostöö?

Välisministeeriumi kodulehele järgi on arengukoostöö ehk arenguabi (development co-operation) termin, mis hõlmab endas arenguriikidele suunatud rahalist abi, oskusteabe edasiandmist (tehniline abi) ja materiaalset abi.

Eesti on arengukoostöö kui ühe välispoliitika valdkonnaga tegelenud 1998. aastast, mil Eesti Vabariigi Valitsuse reservist eraldati esimest korda vahendid arengukoostöö rahastamiseks. Eesti arengukoostöö sai alguse soovist aidata reformikogemuste jagamise kaudu üleminekumajandusega riikidel toime tulla eelseisvate arenguväljakutsetega. Aastate jooksul on Eestist kujunenud doonorriik, kes teiste demokraatlike riikide kõrval aitab rahvusvahelisel tasandil kaasa maailma üldise stabiilsuse ja heaolu kasvule. Eesti arengukoostöö üks eesmärkidest on majandusarengu edendamine ning alates 2014. aasta augustist on ka kaubanduskojal olnud suurepärane võimalus panustada just sellesse eesmärki, viies tänaseks ellu juba teist pikaajalist raamprojekti, mida rahastab välisministeerium Eesti arengu- ja humanitaarabi vahenditest.

 

Mida teeb kaubanduskoda arengukoostöö projekti raames?

Projekti eesmärk on tutvustada valitud arenguriikide ettevõtjatele ja ettevõtlusvaldkonna võtmeisikutele Eesti majanduskeskkonda ning arendada pikaajalisi majandus- ja ärisuhteid Eestiga. Selle saavutamiseks võõrustame Eestis erinevaid delegatsioone, andes neile ülevaate Eesti majandusest ning neile huvipakkuvatest tegevusvaldkondadest, tutvustades neile siinset ärikeskkonda viies neid erinevatele kohakülastustele ja kohtudes erinevate ametiasutuste ning ettevõtjatega. Iga sellise visiidi raames korraldame alati ka äriseminari, kus siiasõitnud ettevõtjad ja/või ettevõtlusorganisatsioonid saavad huvilistele Eestist tutvustada oma riigi ärivõimalusi ning traditsiooniliselt saavad Eesti ettevõtjad seminari raames ka kõigi delegatsiooni liikmetega üks ühele kohtuda. Üks ühele kohtumised ongi tavaliselt need, kus pikemaajaliste suhete loomise potentsiaal on kõige suurem ning need suhted mitte ainult ei aita kaasa arenguriikide arengule, vaid võimaldavad Eesti ettevõtjatel osa saada nende piirkondade tohututest võimalustest.

  1. aastal külastasid meid projekti raames äridelegatsioonid Serbiast, Makedooniast, Keeniast, Nepaalist ja Egiptusest. 2016. aastal oleme seni võõrustanud juba ettevõtjaid Gruusiast, Usbekistanist, Iraanist ning Valgevenest. Kõik delegatsioonid on siiani pakutud programmi ning saadud informatsiooni ja kontaktidega väga rahul olnud. Samuti on Eesti ettevõtjate huvi olnud nende riikide ja külla saabunud ettevõtjate vastu väga suur. Nii mõnelgi juhul on esmased kontaktid juba viljagi kandnud.

Lisaks delegatsioonide võõrustamisele käime projekti raames ka ise erinevate arenguriikide ettevõtlusmaastikke uudistamas. 2014. aastal käisime ettevõtjatega Brasiilias, 2015. aastal Myanmaris ning 2016. aastal Egiptuses, Iraanis ning Hiinas. Nende visiitide raames oleme kohtunud erinevate ettevõtlusorganisatsioonide, riigiasutuste ja loomulikult ka kohalike ettevõtjatega ning saanud seeläbi üsna hea ettekujutuse sellest, kuidas asjad seal toimivad (või ei toimi).

Nende arenguriikide puhul, mille oleme oma projektis sihtriikideks valinud, on Euroopa Liit seadnud eesmärgiks ekspordi ja impordi mahtu suurendada. Lisaks sellele aitab sihtriikide majanduse arengusse ja kaubavahetuse suurendamisse panustamine kaasa ka nende regioonide stabiilsuse kasvule, mis on tänapäeva keerukate suhtekeeristega maailmas eriti oluliseks muutunud. Kuigi Eesti on väike Euroopa Liidu riik, aitab kahepoolsete suhete arendamine nende eesmärkide saavutamisele kindlasti kaasa ning teatud valdkondades, nagu näiteks ITs, saab Eesti olla paljudele suurmajandustele eeskujuks.

Pikeajaliste suhete loomisel on oluliseks märksõnaks järjepidevus, seega külastame võimalusel külastame neid riike, mille äridelegatsioone oleme juba võõrustanud ning vastupidi. Sellisel moel on tagatud mõlemapoolne kindlustunne, et huvi on jätkuvalt olemas, ning seda nii ettevõtja kui riigi tasandil. Nimelt korraldame kõiki visiite koostöös välisministeeriumi ning teiste asjassepuutuvate riigiasutustega. Võimalusel käime visiitidel kas välis- või ettevõtlusministri, kohaliku Eesti suursaadiku ja/või välisministeeriumi asekantsleriga. Ettevõtjatele annab kõrge valitsusametniku saatmine visiidil külge teatud kvaliteedigarantii – kui minister on sind tutvustanud, siis oled usaldusväärne tegija ning sind saab tõsiselt võtta. Arenguriikides on selline garantii eriti oluline, kuivõrd kipub seal hierarhia mängima väga olulist rolli ning seda eriti nende ettevõtjate jaoks, kelle peamiseks kliendiks on riik. Samuti on kohaliku Eesti saatkonna olemasolu hindamatu eelis nii visiidi korraldamisel kui ka hiljem jätkutoena ettevõtjale, kes seal riigis edasi toimetada soovib. Siinkohal soovimegi tänada meie häid partnereid – meie aukonsuleid, saatkondi, välisministeeriumi ja teisi partnereid, kes on meid projekti käigus toetanud!

Lisaks visiitidele korraldame projekti raames ka foorumeid erinevate piirkondade laiemalt tutvustamiseks. 2014. aastal korraldasime ülimenuka Aafrika foorumi, millele just eestlaste huvi tõttu oleme tänavu otsustanud jätkuürituse korraldada. Lisaks on 2017. aastal plaanis korraldada Ladina-Ameerika foorum sealsete võimaluste tutvustamiseks.

Lisaks Aafrika foorumile on meil sügisel plaanis võõrustada siin Nigeeria äridelegatsiooni ning külastada Usbekistani, Keeniat ja Vietnami. Seega arengukoostöö projekti raames on tegemist tiheda sügisega. Julgustame kõiki liikmeid meie tegevustest osa võtma ja andma oma panus Eesti arengukoostöösse!

 

Jana Silaškova
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja projektijuht