EESTI

AIRE kutsub tööstusfirmasid koostööle

Tehisintellekti ja robootikakeskus AIRE ootab teadlasi ja Eesti tööstusettevõtteid esitama oma ideid 1. novembril avanevasse ideede vooru. Oodatud on ettevõtted, kellel on mõni idee või kitsaskoht, mida saab lahendada tehisintellekti või robottehnoloogia abil, või on vaja tööprotsesse muuta efektiivsemaks, aga turul puudub valmislahendus. 

AIRE keskus soovib tööstusettevõtetega koostööd teha, et viia koos ellu tehisintellekti ja robootika demoprojekte suurusjärgus kuni 50 000 eurot ühe projekti kohta. Keskuse juhi Kirke Maari sõnul ei jaga keskus ettevõtetele rahalist toetust, vaid neile pakutakse ülikoolide meeskondi appi konkreetse lahenduse testimiseks või mõne ülesande lahendamiseks tehisintellekti või robootika abil.

Demoprojektide vooru dokumentatsioon on alates 1. novembrist kättesaadav AIRE kodulehel. Seni saab tutvuda 2022. aasta kevadiste projektidega, mille hulgas on tark laohaldussüsteem, autonoomse transpordiroboti kasutuselevõtmine toiduainetööstuses, haigla mobiilne robot ja tehisintellektil põhinev tööstusseadme seisundi monitoorimissüsteem.

Novembris algavad koolitused
AIRE keskus pakub väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele koolitusi. 10. novembril alustab Tallinna tehnikaülikool koolitusega „Tootmise digitaliseerimine ja tööstusrobotite rakendamine“. Järgnevad Eesti maaülikooli ja Tartu ülikooli koolitused, kus räägitakse robotiseerimisest Eestis ja maailmas (29. novembril) ning inimkesksest kõrgtehnoloogiast tulevikutehastes (7. detsembril). Aasta lõpus pakub tootmissüsteemide tehnoloogiate arenduskeskus IMECC intensiivkursust tööstusrobotite otstarbekuse, valiku ja praktilise kasutamise teemal. AIRE koolituskalendrit näeb siit: https://aire-edih.eu/koolitused. 

Mida teeb AIRE?
Iga väike või keskmine tööstusettevõte, kes vajab arenguhüpet või otsib robootika või tehisintellekti lahendusi, on AIRE keskusesse (AI & Robotics Estonia) oodatud. AIRE peamine eesmärk on tõsta Eesti tööstusettevõtete konkurentsivõimet, aidates neil kasutusele võtta tehisintellekti ja robootika lahendusi.
Alates 2021. aasta oktoobrist teenuseid ellu viiv AIRE keskus on toetanud 75 Eesti tööstusettevõtte digitaliseerimist ja konkurentsivõime tõusu. Keskus on nõustanud, koolitanud ja viinud kokku ettevõtte vajadused ning Eesti teadlaste pakutud kõrgtehnoloogilised lahendused. 
Keskusel on kuus osalist: riigi esindaja ja kaasrahastaja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, juhtpartner Tallinna tehnikaülikool ning Tartu ülikool, Eesti maaülikool, teadus- ja ärilinnak Tehnopol, Tartu teaduspark ja kompetentsikeskus IMECC.
Tutvu teenustega siin
 

Autor: Kaire Tammer, Tehisintellekti- ja robootikakeskus AIRE turundusjuht/CMO
Artikkel ilmus esmakordselt Teataja 5/2022 rubriigis Enterprise Europe Network