ESTONIA

Hea Töökeskkonna auhind – tulge kandideerima!

Tööinspektsioon tunnustab igal aastal ettevõtteid hea töökeskkonna arendamise eest. Tunnustusega soovib Tööinspektsioon tõsta esile ettevõtteid, kus väärtustatakse töötajate tervist säästvat töökeskkonda ja ohutut töötamist. Neis ettevõtetes on tööandjad teadlikud riskidest, riskide analüüs on integreeritud tööprotsessi, töötajate tervist mõjutavaid ohte hinnatakse pidevalt ning neid maandatakse kiiresti ja tulemuslikult. Ohutuskultuuri üldise arendamise seisukohalt peame oluliseks ka seda, kui ettevõte/organisatsioon kirjeldab taotluses ühte olukorda, kus tööprotsessi on tehtud ohutumaks,  töötajate tervise heaks viidud sisse muudatus või parandanud süsteemi nii, et töökeskkond on muutunud paremaks. Sisuliselt on tegemist parima praktikaga, mida teised organisatsioonid saaksid võtta eeskujuks töökeskkonna arendamisel.

Auhinda antakse välja kahes kategoorias: alla 50 töötajaga ettevõte ning üle 50 töötajaga ettevõte.

Ettevõtted, kes soovivad kandideerida Hea Töökeskkonna auhinnale, peavad esitama taotluse Tööinspektsioonile.  Taotluse esitamise tähtaeg on 2. oktoober 2020. Taotluses tuleb vastata tööohutust ja töötervishoidu puudutavatele küsimustele ning tutvustada ettevõtte ohutussüsteemi toimimist. Sel aastal palume lisaks tavapärasele kirjeldada ka vähemalt ühte head praktikat, mida tegite oma ettevõttes COVID-19 viiruse leviku tõkestamisel, nt kuidas muutsite oma tööprotsessi ohutumaks, kaitsesite töötajaid ja/või kliente nakatumise eest vms.

Ettevõtteid hinnatakse kolmes osas. Esimeses osas analüüsivad Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultandid esitatud taotlusi ning Tööinspektsiooni infosüsteemis olevaid andmeid ettevõttete kohta (viimase kolme aasta kohta). Esmase vooru järel hinnatakse, millised ettevõtted pääsevad edasi järgmisesse vooru ja millised mitte. Ettevõtteid, mis esimese vooru edukalt läbivad, külastab teises voorus Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant, kes koos tööandjaga vaatab üle ettevõtte töökeskkonna ja taotluses esitatud andmed. Peale ettevõtte külastust esitatakse kogutud andmed hindamiskomisjonile, kes valib välja võitjad.

Hea Töökeskkonna auhind antakse üle töötervishoiu konverentsil novembris.

Lisainfo: Tööinspektsioon, Kristel Abel,  e-post: kristel.abel@ti.ee